Melk moet niet

Macaroni met bechamelsaus en gerookte tempeh

Macaroni met bechamelsaus en gerookte tempeh
bereidingstijd:
45
min
aantal personen:
2

Ingredienten:

250 g macaroni
1 el olijfolie
0.5 tl zout
2 l water
0.5 bloemkool (in roosjes)
1 middelgrote prei (in fijne ringetjes)
zeezout
700 ml water
3 el olijfolie
2 el meel
2 teentjes knoflook (geperst)
2 laurierbladeren
400 ml ongezoete sojamelk
1 el witte amandelpasta (of tahin)
3 el witte miso
1 el groentebouillonpasta (of poeder)
0.5 tl nootmuskaat
0.75 tl gemalen zwarte peper
1 el gedroogde basilicum
250 ml kookvocht (van de groenten)
200 g gerookte tempeh (in blokjes, eventueel vooraf gefrituurd)
 

Bereidingswijze:

De gerookte smaak van de tempeh en de nootachtige smaak van de bechamelsaus geven dit gerecht een origineel karakter! Breng 2 liter aan de kook. Voeg een eetlepel olijfolie en een halve eetlepel zeezout toe. Kook de macaroni in 10 minuten al dente en spoel af onder stromend water. Blancheer de bloemkool en de prei gedurende 3 à 4 minuten in licht gezouten, kokend water. Hou wat groen van de prei opzij om te garneren en schep de rest van de groenten in een kommetje. Giet het kookvocht niet weg! Maak de bechamelsaus op basis van een roux. De roux maak je als volgt: verhit de olijfolie in een steelpannetje op een middelhoog vuur, voeg het meel toe en maak het goed los met een klopper, zodat er geen klonters in blijven. Het meel moet nu 2 minuten bakken in de olie om de meelsmaak te laten verdwijnen. Klop alles los en voeg geleidelijk aan de geperste knoflook, laurierblaadjes, sojamelk, amandelpasta, witte miso, nootmuskaat, peper, basilicum en het kookvocht toe. Blijf de hele tijd kloppen om klonters te voorkomen. Breng aan de kook terwijl je blijft kloppen. Voeg de tempeh erbij en laat nog 1 à 2 minuten pruttelen. Schep de macaroni in pastaborden en leg er de prei en bloemkool bovenop. Giet de bechamelsaus met de tempeh over de groenten en de macaroni. Werk af met een beetje geblancheerd groen van de prei.

bron:
Uit Puur & Vegetarisch van Tine Tomme en Marijke De Coninck