Melk moet niet

Vol-au-tofu

Vol-au-tofu
bereidingstijd:
45
min
aantal personen:
4

Ingredienten:

300 g tofu
olijfolie
zout
100 g sojabrokjes
groentebouillon
250 g champignons (in plakjes)
50 g sojaboter
50 g tarwebloem
500 ml ongezoete sojamelk
flink wat citroensap (naar smaak)
peper
zout
nootmuskaat
verse peterselie (fijngehakt)
 

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de tofu in blokjes, leg ze op een bakplaat, kruid ze met flink wat zout en sprenkel er royaal olijfolie over. Bak de tofublokjes in de oven tot ze goudbruin en krokant zijn. Kook de sojabrokjes even in groentebouillon. Bak de champignonschijfjes in een pan tot ze mooi bruin kleuren. Maak vervolgens een bechamelsaus met de sojaboter, bloem en sojamelk. Voeg er eventueel nog een beetje groentebouillon aan toe (je kan de groentebouillon gebruiken waar de sojabrokjes in hebben gekookt). Voeg flink wat citroensap toe aan de saus en breng verder op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Meng tenslotte de gebakken tofublokjes, de gekookte sojabrokjes en de gebakken champignonschijfjes door de saus. Meng er flink wat verse gehakte peterselie onder.

Tips:

Om dit gerecht helemaal af te maken kan je ook zelf plantaardige videetjes maken! Neem daarvoor een groot vel bladerdeeg en steek er met een glas vier rondjes uit. Steek vervolgens nog 12 rondjes uit, waarin je in het midden een kleiner rondje uitsteekt, zodat je ringen krijgt. Bestrijk elk rondje met sojamelk en leg er een ring bladerdeeg op. Bestrijk weer met sojamelk en leg er weer een ring bladerdeeg op. Herhaal nog eens en bestrijk de bovenkant met sojamelk. Bak deze zelfgemaakte videetjes ongeveer 20 à 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C. Als ze klaar zijn kun je het hoedje eraf snijden en kan je ze opvullen met heerlijke vol-au-tofu!
bron:
Barbara Geeroms