Melk moet niet

Alternatieven voor melk: zoet

Nagerechten met zuivel

Er zijn diverse alternatieven voor de klassieke vanille- en chocoladepuddinkjes en andere op zuivel gebaseerde nagerechten. Het makkelijkst vindbaar (supermarkten) zijn de vanille-, chocolade-, mokka- en speculaasdesserts van Alpro soya. In de natuurvoedingswinkel vind je nog diverse andere merken.
 
Gebak
Gebak zonder zuivel is momenteel nog moeilijk te vinden. In België bestaan nog maar weinig gespecialiseerde bakkerijen. Een paar mogelijkheden zijn Allervita (www.allervita.be) en Bakkerij Hans (www.bakkerijhans.be/). Zie ook de receptensectie op deze site. 
Er zijn verschillende merken bladerdeeg die geen zuivel bevatten (o.a. de biobladerdeeg bij Delhaize, sommige soorten verkrijgbaar bij Match, en bladerdeeg in de natuurvoedingswinkel). Check de verpakking.
Lees ook extra baktips
 
Slagroom
Als alternatief voor slagroom kan je in de natuurvoedingswinkel Soyatoo vinden. Gewone Soja- of haverroom zijn niet opklopbaar.
Sinds kort vind je in de supermarkt ook Alpro Luchtig & Creamy. Heel makkelijk op te kloppen. Het geeft een luchtige, romige toets aan je favoriete desserten.
 
IJs
Er zijn diverse merken en smaken soja-ijs. Bij Delhaize kan je soja-ijs vinden van IJsboerke, zowel in dozen als in “cornetto”-vorm. Je kan IJsboerke producten ook aan huis laten leveren (inclusief “Magnums!”). Ook in vele natuurvoedingswinkels kan je een of meerdere merken plantaardig ijs vinden, evenals cornetto’s of magnums.