Melk moet niet

Citroen'cheese'cake

Citroen'cheese'cake
bereidingstijd:
75
min
aantal personen:
8

Ingredienten:

150 g tarwebloem
65 g donkerbruine basterdsuiker
65 g sojaboter
3 el sojamelk
enkele druppels amandelextract
400 g zijden tofu
200 g stevige tofu
1 el zonnebloemolie
4 el sojamelk
1 citroen (sap en geraspte schil)
100 g rietsuiker
zout
enkele druppels vanille-extract
50 g puddingpoeder (gezeefd!)
1 zakje taartina (dr. Oetker, te koop in de supermarkt)
eventueel enkele druppels gele kleurstof
eventueel enkele druppels citroenextract
 

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180°C. Maak eerst de bodem: meng bloem, suiker en sojaboter tot er een kruimelig mengsel ontstaat. Voeg enkele druppels amandelextract toe aan de sojamelk en voeg geleidelijk de sojamelk toe tot je een stevige bal deeg krijgt. Vet een springvorm van 20 cm diameter in en druk het deeg uit over de bodem (geen opstaande randen). Bak de bodem 15 minuten op 180°C. Bereid ondertussen de vulling: pureer de stevige tofu in een blender en voeg er vervolgens de overige ingrediënten aan toe en blend goed. Giet de vulling in de springvorm en bak de taart 40 minuten op 180°C, of tot de taart goudbruin kleurt en de bovenkant droog aanvoelt. Laat afkoelen. Bereid de Taartina volgens de aanwijzingen op het zakje, voeg eventueel wat gele kleurstof toe en giet de gelei over de afgekoelde taart. Laat even opstijven (dit gaat snel). (Indien gewenst kan je ook wat citroenextract toevoegen aan de gelei.) Ga voorzichtig met een scherp mes langs de randen van de springvorm voor je de ring verwijdert. De taart is het lekkerst wanneer je hem gekoeld serveert!

Tips:

Variatie: Probeer ook eens een aardbeien- of frambozen'cheese'cake! Voeg daarvoor 300 gram gepureerde aardbeien of frambozen toe aan het tofumengsel in de blender. Voeg dan maar het sap van een halve citroen toe, en geen geraspte citroenschil. Doordat het volume van de vulling zal toenemen zal de taart 5 à 10 minuutjes langer in de oven moeten staan.
bron:
Mirjam Truwant